Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Remény a tankhajóból szivárgó olaj elfojtására

MTI
2002.12.17. 23:36
Spanyolországban reménykednek abban, hogy sikerül vaslapokkal elzárni az elsüllyedt Prestige tankhajóból szivárgó olaj útját.

A hajó egy hónappal ezelőtt járt szerencsétlenül Spanyolország északnyugati partjai közelében. A tankerben még mindig 50 ezer tonna mérgező fűtőolaj van, ami 13 résen keresztül szivárog a tenger felszínre.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök-helyettes kedden egy parlamenti bizottságban közölte: arra a jelentésre vár, amely kimutatja, hogy mennyire volt sikeres a múlt héten végrehajtott akció, amikor egy francia kutató búvárhajó, a Nautile vaslappal zárt el egy rést. Amennyiben a megoldás tartósnak bizonyul, akkor a 13 résnél az olajszivárgást ezzel a megoldással igyekeznek megállítani. A Prestige tartályaiból naponta mintegy 125 tonna olaj kerül a tengerbe.

A tanker november 13-i katasztrófája óta a tartályaiban szállított 77 ezer tonna olajnak már csaknem negyede a tengerbe ömlött.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?