Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Exportra gyártó céget hoztak létre magyar szoftvercégek

MTI
2002.12.18. 16:02
Tizenkét magyar szoftverfejlesztő cég, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére és aktív támogatásával, egy exportszolgáltatásra irányuló közös szervezetet hozott létre. A 24 millió forint törzstőkével létrehozott HSA Magyar Szoftverfejlesztő Kft feladata a cégek egységes export szolgáltatási arculatának elkészítése és a cégek bevezetése a globális szoftverexport-iparba.

A globális szoftverexport-ipar jelenleg elsősorban Indiában, Írországban és Izraelben rendelkezik erőforrásokkal, de egyre nagyobb hangsúlyt kap Kína, a Fülöp-szigetek, Oroszország és néhány közép-kelet-európai ország is. A cégek várakozása szerint a HSA Kft és a majd ennek mintájára szerveződő magyarországi exportorientált szoftverfejlesztő klaszterek által termelt árbevétel négy-hat éven belül elérheti az évi egymilliárd dollárt.

A klaszterek létrehozása, vagyis kis és közepes vállalatok összefogása azért szükséges, mert a globális szoftveripar elsősorban nagyobb létszámú cégek számára jelent üzleti lehetőséget. A HSA-ban tömörült cégek együttes szoftver fejlesztő kapacitása jelenleg meghaladja a 700 főt és a további várható belépő cégekkel együtt jövő év közepére várhatóan eléri az ezret. A HSA Kft szervezői várják további cégek és szervezetek csatlakozását.