Gusztáv
3 °C
7 °C

Miniatűr robotpókot fejlesztett ki a NASA

MTI
2002.12.20. 14:39
Pókhoz hasonló miniatűr űrrobotot fejlesztettek ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei, akiknek reményei szerint a robotpók bolygókról, üstökösökről, kisbolygókról vagy a Holdról továbbít majd értékes adatokat az űrkutatóknak. A fejlesztők szerint a Földön is használható lesz az elektromos szerkezet, például olajkádak alján. A pókot akár a Nemzetközi Űrállomáson is hasznosíthatják. Például a bázis olyan veszélyes szakaszaira vezényelhetik ki műszaki ellenőrzésre, ahova az űrhajósoknak nem tanácsos kimerészkedni.

A jelenleg használatos űrrobotokkal ellentétben a pók nem kerekeken, hanem lábakon jár. Első változata hatlábú, de a későbbiekben nyolc vagy még ennél is több lábbal látják el. Ezáltal a legnehezebb terepeken is bevethető lesz. Az eléje tornyosuló akadályokat egy érzékelő antenna segítségével észleli majd, és ennek megfelelően vált lépést, miközben jövet-menet fedélzeti kamerájával fényképezi az őt körülvevő világot.

A robot mérete igen piciny, egy tenyérbe is elfér, de a fejlesztők a későbbiekben tizedekkorára szeretnék zsugorítani. Eközben lábainak számát növelik, és két mellső lábát olyan csápokká alakítják át, amelyekkel a pók szerszámokat is képes lesz megfogni, azaz már nem csak tétlen szemlélője lesz környezetének, hanem szerelési munkákat is rá lehet bízni. A NASA mérnökei elmondták: azt tervezik, hogy nem magányosan, hanem csapatostól vetik be a pókrobotokat, azaz akár ezreket is mozgósíthatnak egy-egy munka elvégzésére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!