Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miniatűr robotpókot fejlesztett ki a NASA

MTI
2002.12.20. 14:39
Pókhoz hasonló miniatűr űrrobotot fejlesztettek ki az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA mérnökei, akiknek reményei szerint a robotpók bolygókról, üstökösökről, kisbolygókról vagy a Holdról továbbít majd értékes adatokat az űrkutatóknak. A fejlesztők szerint a Földön is használható lesz az elektromos szerkezet, például olajkádak alján. A pókot akár a Nemzetközi Űrállomáson is hasznosíthatják. Például a bázis olyan veszélyes szakaszaira vezényelhetik ki műszaki ellenőrzésre, ahova az űrhajósoknak nem tanácsos kimerészkedni.

A jelenleg használatos űrrobotokkal ellentétben a pók nem kerekeken, hanem lábakon jár. Első változata hatlábú, de a későbbiekben nyolc vagy még ennél is több lábbal látják el. Ezáltal a legnehezebb terepeken is bevethető lesz. Az eléje tornyosuló akadályokat egy érzékelő antenna segítségével észleli majd, és ennek megfelelően vált lépést, miközben jövet-menet fedélzeti kamerájával fényképezi az őt körülvevő világot.

A robot mérete igen piciny, egy tenyérbe is elfér, de a fejlesztők a későbbiekben tizedekkorára szeretnék zsugorítani. Eközben lábainak számát növelik, és két mellső lábát olyan csápokká alakítják át, amelyekkel a pók szerszámokat is képes lesz megfogni, azaz már nem csak tétlen szemlélője lesz környezetének, hanem szerelési munkákat is rá lehet bízni. A NASA mérnökei elmondták: azt tervezik, hogy nem magányosan, hanem csapatostól vetik be a pókrobotokat, azaz akár ezreket is mozgósíthatnak egy-egy munka elvégzésére.