Piroska
-11 °C
-2 °C

Idén indulhat a kínai űrhajós

MTI
2003.01.02. 08:59
Kína ez év második felére tervezi, hogy embert küld a világűrbe. Ezt a CNS kínai állami hírügynökség jelentette csütörtökön, a kínai űrprogram egyik vezetőjére, Jüan Csiere hivatkozva.

A kínai illetékes azután tette ezt a bejelentést, hogy visszatért Pekingbe a Góbi sivatagban levő Csiucsüan kínai űrrepülőtérről, ahonnan hétfőn felbocsátották a Sencsou IV nevű kínai űrhajót, amelyet már minden tekintetben úgy szereltek fel, hogy alkalmas lett volna ember űrutazására.

Eddig csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió, illetve Oroszország küldött fel embert a világűrbe saját erejéből. Más nemzetek űrhajósai is jártak ugyan már az űrben, de csakis Washingtonnal vagy Moszkvával együttműködve.

Amerikai szakértők tudomása szerint Kína a későbbiekben saját űrállomást akar üzemeltetni, s meg akar építeni saját erőből egy többször felhasználható űrrepülőgépet. A kínai sajtó egyes cikkei szerint a kínai űrkutatók célba veszik a Holdat is, és állandó telephelyet szeretnének ott kialakítani az égitest ásványi kincseinek tanulmányozására és esetleg kiaknázására.