Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Hollandiában megszületett a második klón

MTI
2003.01.04. 22:46
Bart Overvliet nem volt hajlandó elárulni, hogy a gyermek valóban Hollandiában jött-e a világra. Brigitte Boisselier, a raeliánusokhoz kötődő Clonaid társaság elnöknője a héten Belgiumban járva tett erre utaló nyilatkozatokat. A holland raeliánus vezető csak annyit közölt, hogy a gyermek természetes úton, nem császármetszéssel jött a világra, ellentétben a világon állítólag első klónozott babával, akinek születését a szekta december 26-án jelentette be. Egyelőre az ő születési helye sem ismeretes, csak annyit lehet tudni, hogy a szülők amerikaiak.

Boisselier már az első születéskor bejelentette, hogy hamarosan újabb klónozott csecsemő jön világra, ezúttal "egy észak-európai országban", majd még januárban további három következik. Belgiumi tartózkodása során a VTM flamand nyelvű belga tv-nek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy ez az ország Hollandia lesz, később azonban már nem erősítette meg ezt a közlését, és a raeliánusok hollandiai vezetője is kitért a kérdés megválaszolása elől. Boisselier azonban előzőleg azt is elmondta, hogy a második gyerek egy holland leszbikus pártól származik majd.

Hollandiában törvény tiltja a reproduktív célú klónozást. A tavaly szeptemberben hatályba lépett jogszabály értelmében hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azokat, akik ilyesmire vállalkoznak.

A szomszédos Belgiumban ezzel szemben e tekintetben még joghézag áll fenn, mert a klónozás betiltását előirányzó törvényjavaslatot egyelőre csak a szenátus fogadta el. Mindaddig, amíg a törvényt a parlament alsóháza is jóvá nem hagyja, a klónozás nem számít tilalmas cselekménynek Belgiumban.