Alfréd
-3 °C
3 °C

Egyezményben tiltanák be az emberklónozást

MTI
2003.01.09. 09:58
Az Európai Bizottság kutatási kérdésekért felelős tagja megerősítette, hogy támogatja az emberek reproduktív célú klónozásának világméretű betiltását. Philippe Busquin azt követően nyilatkozott erről, hogy az utóbbi hetekben az Egyesült Államokban és Hollandiában bejelentések hangzottak el klónozott csecsemők állítólagos megszületéséről. Ezek valóságtartalmát mind ez ideig nem sikerült hitelt érdemlően ellenőrizni.

A biztos kijelentette, hogy támogatja azt a francia-német kezdeményezést, amely szerint világméretű egyezményben kellene betiltani az emberek reproduktív célú klónozását.

Az EU-tagok által a 2001. decemberi laekeni csúcson jóváhagyott alapvető jogok európai chartájában már szerepel ilyen tilalom, e dokumentumnak azonban egyelőre nincs kötelező jogi érvénye. Mindamellett az ilyen célú kutatások eleve ki vannak zárva az EU kutatási keretprogramjaiban támogatható projektek köréből.

"Az emberek reproduktív klónozását nemcsak nyilvánvaló etikai okok és közös értékek miatt kellene betiltani, hanem azért is, mert ez tudományos szempontból is teljesen felelőtlen eljárás. Az állatokon végzett kísérletek bebizonyították, hogy a klónozás rengeteg bizonytalansággal és kockázattal jár" - állapította meg Busquin.

Brüsszeli tájékoztatás szerint Japán is bejelentette, hogy kész együttműködni a klónozás világméretű betiltásáról rendelkező szerződés kidolgozásában.

Az Európai Bizottság az EU 2003-2006 közötti időszakra szóló VI. kutatási keretprogramjában sem fog finanszírozni semmilyen programot, amely reproduktív célú emberi klónozásra, az emberi faj genetikai örökségének tartós megváltoztatására vagy olyan emberi embriók létrehozására irányul, amelyeket kizárólag kutatási célokra vagy őssejtek előállítására szánnak.