Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Legalább egymilliárd euró lesz felszámolni az olajszennyeződést

MTI
2003.01.15. 15:53
Legalább egymilliárd eurójába kerül a spanyol kormánynak az észak-spanyolországi partoknál levő olajszennyeződés feltisztítása, közölték szerdán Madridban. Ugyanakkor a pénzügyminiszter jelezte, hogy nem szabnak határt a természeti környezet helyreállítási költségeinek.

"Az egymilliárd euró csak az előzetes becslés, amely még nőhet" - jelentett ki a spanyol pénzügyminiszter, Cristobal Montoro egy parlamenti bizottság előtt.

Montoro szavai szerint mintegy 500 millió euróba kerül a tenger, 350 millióba a partvidék megtisztítása, 75 millió euró egy helyi nemzeti park helyreállítása és további 75 millió egyéb munkálatok költsége lesz. A munka nagy részét önkéntesek és katonák végzik.

Montoro, aki az ország történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként jellemezte a történteket, az Európai Bizottság elnökénél uniós segélyekért is folyamodott.

A Prestige olajtanker, amely 77 ezer tonna üzemanyagot szállított, november 19-én tört ketté és süllyedt el, több száz kilométeres olajfoltot hagyva a spanyol és francia partok mentén.

A spanyol kormány adócsökkentést és külön támogatásokat ígért azoknak, akiket érint az olajszennyeződés. A katasztrófa halászati üzemek bezárásával fenyeget és szakértők szerint a spanyolországi turizmust is visszavetheti.