Auguszta
-3 °C
2 °C

A Greenpeace feljelentést tesz a böszörményi urán ügyében

Index
2003.01.16. 15:35
A Greenpeace és a Hajdúböszörményi Ifjúsági Természetvédő Kör a legfelsőbb ügyésznél tesz feljelentést a hajdúböszörményi veszélyes hulladékok ügyében. Az ismeretlen tettes ellen indítandó feljelentéssel a környezetvédő szervezetek azt szeretnék elérni, hogy az üggyel környezetvédelmi bűnügyként is foglalkozzanak a hatóságok. A Greenpeace értesülései szerint az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Igazgatósága korrupció gyanújával indít eljárást.

A szervezet szerint a hulladék elhelyezése kimeríti a közveszély okozásának és a "környzetre veszélyes hulladék jogellenes elhelyezésének" cselekményét. Így az elkövetők a környzetvédelmi felügyelőség pénzbírságán túl akár szabadságvesztésre is számíthatnak.

A Greenpeace követeli: ne csupán a hordók tartalmát vizsgálják, hanem a talajból és a talajvízből is vegyenek mintát, hogy kiderüljön, történt-e korábban szivárgás. A szervezet azt várja az illetékesektől, hogy a veszélyes hulladékokat kémiai-mechanikai ártalmatlanítással kezeljék, ne égessék el. Az ártalmatlanításig pedig megfelelő műszaki védelemmel rendelkező veszélyeshulladék-lerakóban helyezzék el.