Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Épülnek Ukrajna új reaktorai

MTI
2003.01.20. 13:55
"Az első negyedév végéig be kell fejezni a rivnei atomerőmű negyedik blokkja üzembe helyezési terveit" - mondta Vjacseszlav Tiscsenko, az erőmű vezérigazgatója egy tanácskozáson. Mikola Steinberg, a tüzelőanyag és energiaügyi minisztérium helyettes államtitkára a tanácskozáson közölte: eldöntötték, hogy Ukrajna saját erőből fejezi be a rivnei és a hmelnickiji reaktorokat, de folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi pénzintézetekkel az építkezés finanszírozásáról.

A rivnei negyedik blokkban 2003-ban a tervek szerint végeznek az építési és szerelési munkákkal és a beindításhoz szükséges utómunkálatokkal, hogy decemberben befejezhessék a berendezések és a reaktor csővezetékeinek hideg és meleg próbaüzemét. A blokk üzembe helyezését 2004. februárra tervezik.

Ukrajna a 2000. december 15-én bezárt csernobili atomerőmű pótlására fejezi be a rivnei negyedik és a hmelnickiji második reaktort. Ezek építését a kilencvenes évek elején parlamenti döntéssel félbehagyták. Tavaly megállapodást kötöttek a reaktorok befejezéséhez nyújtandó orosz hitelről, de az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) folytatott tárgyalások még nem jutottak eredményre.