Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A Hírközlési Döntőbizottság elvi döntése a LRIC módszer alkalmazásáról

Index
2003.01.23. 15:24
Kapcsolódó cikkek (1)
A jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók a hálózati szolgáltatásaik ellenértékét a LRIC módszertan alapján kötelesek kiszámítani, derül ki a Hírközlési Döntőbizottság csütörtökön kiadott elvi döntéséből.

2003. január 1-jétől a távbeszélő szolgáltatási piacon a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók hálózati szolgáltatásaik ellenértékeként a hosszú távú előremutató különbözeti költségek LRIC módszerével meghatározott ellenértékeket kötelesek alkalmazni.

Az így kiszámított ellenértékeket tartalmazó referencia ajánlatok jóváhagyásáig, illetőleg azok tartalmának megállapításáig a hatályos referencia ajánlatokban és az érvényes összekapcsolási szerződésekben rögzített ellenértékeket kell alkalmazni azzal a feltétellel, hogy az új árakat visszamenőlegesen érvényesíteni kell 2003. január 1-jéig.

A Hírközlési Törvény (Hkt.) 105.§ (3) bekezdése alapján, a törvény hatálybalépésének napjától a távbeszélő szolgáltatási piacon jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók Hírközlési Döntőbizottság által jóváhagyott referencia ajánlatukban hálózati szolgáltatásaik ellenértékét - élve a Hkt. 105.§ (4) bekezdésében foglalt átmeneti rendelkezésben rögzített lehetőséggel -, az FDC módszer alapján számították ki. A szolgáltatók a Hkt. 42. §-ának (2) bekezdésében foglalt főszabály szerint 2003. január 1-jétől hálózati szolgáltatásaik ellenértékét a LRIC módszertan alapján kötelesek kiszámítani és azokat alkalmazásuk előtt jóváhagyás végett a Hírközlési Döntőbizottsághoz benyújtani.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nincs jóváhagyott, a LRIC módszertan alapján kiszámított ellenértékeket tartalmazó referencia ajánlat, a tisztességes és kiszámítható szerződéskötési feltételek elősegítése, az egységes gyakorlat kialakítása céljából, továbbá a szolgáltatók közötti jogviták elkerülése érdekében, az alábbi indokok figyelembe vételével hozta meg elvi döntését a Döntőbizottság.

A Hkt. 42. § (2) bekezdése egyértelműen rögzíti, hogy a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató - a meghatározott piacokon és szolgáltatások esetén - a kért ellenértéket a hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszerével köteles kialakítani. Átmeneti szabályként 2003. január 1-jéig a Hkt. 105. § (4) bekezdése lehetővé tette, hogy a szolgáltatók a fizetendő ellenérték kiszámításánál a teljesen felosztott költségek módszerének alkalmazásával is eljárhattak. A fentiek értelmében tehát az érintett szolgáltatók 2003. január 1-jétől hálózati szolgáltatásaik ellenértékét LRIC módszertan alkalmazásával kötelesek kialakítani.