Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Lefagytak a galvániszapos hordók

2003.01.30. 14:11
Két napot csúszik a hajdúböszörményi veszélyes hulladék raktár felszámolása. Az előző tervek szerint az anyagok szerda délelőtti vizsgálata után már szerda este megkezdődött volna a hordók elszállítása. A szerdai gyorstesztek elhúzódása miatt azonban csak csütörtökön került volna sor a veszélyes anyagok elszállítására a hajdúsági városból.

Azonban a régóta elhagyott raktárban a galvániszapot tartalmazó hordók odafagytak az aszfalthoz ezért a rakodás további nehézségeket okoz. A tegnapi vizsgálatra kiérkező szakértők egyébként nem hét, hanem kilenc hordónyi trafóolajat találtak.

A két újonnan felfedezett hordóban valamilyen klórozott anyagot találtak, melynek pontos összetételét egy független labor fogja ellenőrizni. Kövér László Géza a város alpolgármestere elmondta, hogy a trafóolajos hordókat még ma, míg a galvániszapos hordókat a csomagolás után holnap tudják útnak indítani az aszódi veszélyeshulladék telepre. A trafóolaj Tiszaújvárosba kerül megsemmisítésre. A lakosság egészségügyi szűrését csak a klóros tartalmú hordók tartalmának függvényében helyezték kilátásba.