Botond, Mózes
EUR 389,93 Ft
USD 373,70 Ft
12 °C
29 °C

Elektronikus önkormányzat Zircen

MTI
2003.02.03. 14:03
Japánok építik ki saját költségükön Zircen az elektronikus önkormányzati modellt. Kovács Kálmán, informatikai és hírközlési miniszter az MTI-nek elmondta: a legutóbbi japán útja során vetette fel vendéglátóinak, hogy a japán elektronikus közigazgatás megismerésén túl szeretnének Magyarországon egy mintaprojektet megvalósítani.

Hozzátette: Gifu tartomány kormányzója felajánlotta, hogy egy Veszprém megyei településen a saját költségükre kiépítik az elektronikus önkormányzat, elektronikus város projektet. Ehhez minden szükséges eszközt a japánok biztosítanak.

Kovács Kálmán elmondta, a japánok egy-másfél éven belül Zircen kiépítik a rendszert. A projekthez 5-10 ezer lakosú települést jelöltek meg, Zircnek 7500 lakosa van. A városban már részben kiépült az internetes adatforgalomhoz szükséges kábelhálózat.

Mint a miniszter elmondta, még idén a tárca finanszírozásában is kiépítenek egy elektronikus város és egy kistérségi rendszert, és létrehozzák 8-10 kistelepülés közös informatikai rendszerét. Ehhez a megyeszékhelyet, illetve a kistérséget még nem választották ki. Kovács Kálmán utóbb rámutatott: 2003 végére valamennyi magyar önkormányzat fent lesz már a világhálón, ám ehhez még idén 1200 települést kell felvinni. Az eszközök biztosítása és a hálózat kiépítésének költsége meghaladja a 4 milliárd forintot. A miniszter utalt arra is, hogy 2004 májusáig összesen 2004 közösségi internet hozzáférési helyet hoznak létre, ahol uniós információkhoz és támogatási lehetőségekhez is juthatnak az állampolgárok.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek