Bernát, Felícia
EUR 384,27 Ft
USD 363,65 Ft
7 °C
31 °C

Cisco alapon épül a Mount Everest netkávézója

Index
2003.02.05. 13:59
A világ legmagasabban fekvő és legtávolabbi vezeték nélküli adatkommunikációs hálózatának és internet kapcsolatának kiépítését Cisco eszközök segítségével végzik. A Mount Everesten létesülő cyberkávézó létrehozásához a Cisco Systems három Aironet 350 vezeték nélküli bridge-et és nagyteljesítményű antennát ajándékozott a nepáli hatóságoknak. A tervek szerint, amennyiben időben fel tudják állítani és tesztelni a hálózatot, a márciusban induló három hónapos mászószezonban a rendszer már élesben a hegymászók rendelkezésére áll.

A szervezők szándékai szerint az Aironet 350 vezeték nélküli bridge-ek segítségével alakítanak ki egy optikai rálátással bíró vezeték nélküli kapcsolatot az Everest 5600 méter magasságban lévő alaptáborának VSAT parabolaantennájához, amely a tábortól mintegy 1,6 kilométerre lévő sziklafalhoz van rögzítve.

Az Aironet bridge-ek létfontosságú részei a parabolaantennához vezető összeköttetésnek, ugyanis az nem helyezhető az alaptábor közelébe, mivel a tábor egy mozgó gleccseren található, ami állandóan kimozdítaná irányból az antennát. Ugyanakkor vezetékes kapcsolat kiépítése a terepviszonyok miatt nem célszerű az alaptábor és az antenna között.

Attól függően, hogy a szervezők hogyan konfigurálják a hálózatot, a hegymászóknak várhatóan 64-128 kilobit/másodperces internet-hozzáférésük lesz a levelezéshez, webeléréshez, és az IP alapú hangkommunikációhoz az alaptábor egyik sátrában található számítógépekről.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás