Erik, Alexandra
EUR 385,17 Ft
USD 366,16 Ft
9 °C
23 °C

Pénzre van szüksége az orosz űrprogramnak

Wired News
2003.02.06. 10:24
A Columbia űrsikló katasztrófája után egyedül Oroszország képes ellátni a Nemzetközi Űrállomást (ISS). Az orosz űrkutatási hivatal munkatársai azonban arra figyelmeztették az űrhajósokat, hogy valószínűleg hosszabb ideig kell a világűrben tartózkodniuk, ugyanis a hivatalnak pénzre van szüksége az újabb kilövésekhez.

Oroszország amiatt is aggódik, hogy az ISS jelenlegi legénységének távozása után nem lesz utánpótlás, tehát az űrállomás üresen marad. Az orosz hivatalnokok szerint ezzel teljesen kudarcra ítélnék a tizenhat nemzet által támogatott projektet.

A Föld körül keringő űrállomás első legénysége 2000-ben foglalta el a helyét, és az óta többnyire az Egyesült Államok űrsiklói szállították oda az ellátmányt, az orosz űrhajók csak másodlagos szerepet töltöttek be. Most azonban kényszerpihenőre küldték a megmaradt három űrsiklót, így csak a Progress szállítóhajók és a Szojuz személyzeti kapszulák segítségével lehet kapcsolatot tartani az ISS-el.

Az orosz űrhivatal illetékesei elmondták: képesek lennének átvenni az elsődleges szerepet, amennyiben az Egyesült Államok és a többi partner pénzt ajánlana fel nekik, amelyből több űrhajót építhetnének. Elmondásuk szerint már tárgyalnak a NASA-val arról, hogy miként lehet űrsiklók nélkül üzemeltetni az állomást.

Az új kihívás felélesztené az orosz űripart

A várható új megrendelések valószínűleg felébresztenék a volt szovjet űripar óriáscégeit, melyek többsége a korábbi pénzügyi források töredékéből kénytelen gazdálkodni. Új űrkapszulákra nagy szükség lenne, ugyanis Oroszországnak jelenleg csak annyi Szojuz áll rendelkezésére, amennyivel évente csak kétszer lehet leváltani a személyzetet.

Egy Progress űrhajó megépítése 22 millió dollárba kerül, a Szojuz azonban egy kicsit drágább. Átlagosan másfél két évet vesz igénybe egy űrhajó megépítése. Jurij Szemjonov, a Progress és Szojuz űrhajókat építő RKK Energija vállalat vezérigazgatója elmondta: több pénzre van szükségük a termelés ütemének felgyorsításához.

Az űrálomás ráadásul úgy van megtervezve, hogy nem lehet üresen hagyni. Pavel Vinogradov űrhajós, aki részt vett a NASA-val folytatott rágyalásokon úgy gondolja, hogy az USA nem hagyna tönkremenni egy több milliárd dolláros berendezést.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét