Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Sürgeti a kiotó szerződés orosz ratifikálását a WWF és a Greenpeace

MTI
2003.02.07. 11:36
A Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet pénteken azzal a felhívással fordult az Európai Unió állam- és kormányfőihez, hogy fokozzák a nyomást Oroszországra a kiotói megállapodás sürgős ratifikálása érdekében. Claude Martin, a WWF vezérigazgatója és Gerd Leipold, a Greenpeace nemzetközi igazgatója közös levelükben arra kérték az EU 15 országának vezetőit, hogy közvetlenül Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz intézett felhívással sürgessék a kiotói megállapodás mielőbbi orosz ratifikálását.

A Brüsszelben kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy az éghajlat felmelegedését okozó, üvegházhatást keltő gázok kibocsátását megfékezni hivatott kiotói mgállapodást eddig 104 ország ratifikálta, amelyek az iparilag fejlett országok 1990. évi káros kibocsátásainak 44 százalékát képviselik. A kiotói megállapodás azonban csak akkor lép életbe, ha a csatlakozó országok összes kibocsátása eléri a káros gázok kibocsátásának 55 százalékát, s ez már csak Oroszország késlekedő ratifikálásával lehetséges.

A WWF és a Greenpeace vezetői rámutattak, hogy az idő sürget, mert ha az orosz duma idén tavasszal nem szavazza meg a kiotói megállapodást, akkor a közelgő törvényhozási választások, majd a 2004-es orosz elnökválasztás miatt az orosz ratifikálás és vele a kiotói megállapodás életbe lépése akár egyéves késedelmet is szenvedhet. Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök szeptemberben a fenntartható fejlődésről rendezett johannesburgi ENSZ-világértekezleten megígérte a ratifikálást, de erre mindmáig nem került sor. A két környezetvédő szervezet azt javasolta az EU vezetőinek, hogy ajánlják fel támogatásukat az oroszoknak a kiotói előírások teljesítéséhez és mutassanak rá arra is, hogy a kiotói megállapodás életbe lépése további előnyöket ígér Oroszországnak európai földgázeladásai növelhetősége miatt.

20%
3999 Ft
3200 Ft
20%
3490 Ft
2792 Ft