Farkas
10 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Világszerte 1,16 milliárd mobiltelefon

MTI
2003.02.17. 16:03
A tavalyi év végén világszerte 1,16 milliárdnyian használtak mobiltelefont. A mostani évtized végére a legnagyobb mobilgyártó, a Nokia várakozásai szerint az aktív készülékek száma 2 milliárdra nő.

A EMC World Cellular Database adatait a hétfőn megnyílt és péntekig tartó, 17. "3GSM World Congress", a világ legnagyobb mobiltelefon-vására alkalmából hozták nyilvánosságra, a francia Riviéra üdülőhelyén, Cannes-ban.

A kiállításon az érdeklődés ezúttal a harmadik generációs UMTS mobilnemzedékre irányul. Az EMC adatai szerint az európai hálózati szolgáltatók nagy része még az idén elindul az UMTS-sel, többségük csak az év végén.

Míg Japánban egy mobilhasználó átlag félévente vesz új készüléket, Európában a megújítási idő ennek a kétszerese: 12 hónap. Az EMC adatai szerint a havi beszélgetési idő az egy ügyfélre jutó 110 perccel állandó, új bevételeket elsősorban az adatátviteltől remélnek. Az egy használóra jutó havi forgalom világátlaga 31 dollár.

Európában 30-40 eurót, Japánban 70 eurót adnak ki havonta mobiltelefonálásra. Ami a mobiltelefonok elterjedtségét illeti, Európa 74 százalékkal, 56,8 millió ügyféllel egyértelműen vezet.