Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

GTS-Datanet: a Matáv pontosítsa ajánlatát

2003.02.21. 12:16
Mivel az internet szolgáltatók árai eddig is jellemzően alacsonyabbak voltak a MATÁV tulajdonú Axelero árainál, ezért az internetezés költségeinek bejelentett csökkenése - a teljes piac tekintetében - csak átlagban tud megvalósulni - fejtette ki véleményét Szathmári Géza, a GTS-Datanet vezérigazgatója. A kormányzati cél eléréséhez szükséges, hogy a bejelentett intézkedéseknek megfelelően a szerződéses ajánlat pontosítása megtörténjen a MATÁV részéről.

Amennyiben a MATÁV által bejelentett csökkentések a szerződéses feltételek megváltoztatása (és az internet szolgáltatók számára újabb költség elemek megjelenése) nélkül történik meg, megfelelő kedvezményeket biztosítva a végfelhasználók számára, valós költségcsökkentést érhető el még a nem MATÁV tulajdonú internet szolgáltatók esetében is, mondta Szathmári. Így van esély arra, hogy a kormányzati célkitűzés megvalósuljon. Szerinte nem a szándékban van hiba, hanem a részletekben és mértékben.

A kérdéshez szorosan kapcsolódik, hogy az ATSZE (Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete) a bejelenett, végfelhasználók számára kedvező intézkedések továbbvitelét javasolja. Idézet az ATSZE sajtóközleményéből: "Áttörést hozott a Matáv napokban kiadott közleménye, melyben a vállalat elismeri az internet piacokon a 25%-os nagykereskedelmi árrés szükségességét. Ez a nyilatkozat megerősíti azt a többször hangoztatott véleményt, amely szerint más szolgáltatások - különösen a telefon és a nagy sávszélességű internet - esetében is csak akkor tapasztalhatnának a felhasználók érdemi költségcsökkenést, ha legalább ekkora nagykereskedelmi árrés érvényesülne a monopol piacokon is. Az iparág okkal várja, hogy folytatódjon a piac ilyen módszerrel történő liberalizálása."