Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Chip tartja számon a mobilakku töltését

Yahoo!
2003.02.24. 11:12
A Texas Instruments (TI) kifejlesztett egy chipet, amely képes pontosan kiszámítani a mobiltelefonok akkumulátorának hátralévő működési idejét. A bq270x0 illetve bqJunior néven emlegetett chipet közvetlenül a telefonok és kéziszámítógépek lítium-ion illetve lítium-polimer akkumulátorába építik majd be.

A kiszámított értéket továbbítják a készülékbe, és így a felhasználható is megismerheti. A TI szerint a bqJunior kézenfekvő előnye abban rejlik, hogy pontos értéket adhatnak meg. Másrészt az akkuról működtetett készüléket a hátralevő működési idő felbecslésével mentesítik e feladat alól, sőt így feleslegessé válik az egyes készülékekhez és akkukhoz saját elemző szoftvert kidolgozni.

A mérést végző chip központi eleme egy feszültség-frekvencia átalakító, amely a töltés és a használat árammennyiségét méri. Ezen kívül regisztrálják az akku hőmérsékletét és pillanatnyi feszültségét. A hőmérséklet révén következtetéseket lehet levonni az akku belső ellenállásával kapcsolatban.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek