Előd
6 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Az IHM határon túli informatikai fejlesztéseket is támogat

MTI
2003.02.26. 09:15
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az idén mintegy 200 millió forinttal járul hozzá a határon túli informatikai fejlesztésekhez.

Az Erdélyi Riport című hetilap legutóbbi számában megjelent interjúban Kovács Kálmán, a magyar informatikai miniszter megemlítette, hogy a határon túli magyar iskolákat is be tudják majd kapcsolni az oktatási intézményi hálózatba, mivel ebben a rendszerben nem számít, hogy az intézmény telephelye hol található. Elmondása szerint a jelenlegi műsorszórási technológiával Erdély jelentős része elérhető.

Kovács Kálmán kitért arra is, hogy az egyelőre kísérleti jellegű távfoglalkoztatási programot is megpróbálják majd a határon túli magyarokra kiterjeszteni. A mintegy ezer-ezerötszáz létrehozandó távmunkahely tapasztalatai alapján a munkaügyi tárca egy átfogó jogszabály módosítási csomagot készít elő, hogy alkalmassá tegyék az egész gazdasági rendszert a távmunkában való foglalkoztatási forma befogadására.

A miniszter szerint a határon túli magyarok távmunkában történő alkalmazása elsősorban adózási és jogtechnikai kérdés. Úgy vélte a távmunka a kutatásfejlesztés terén fog a leggyorsabban elterjedni, de az információ technológiához kapcsolódó területeken is sikerre számíthatnak.

- Jelentős eredményeket érhetünk el a programmal a mozgáskorlátozottak, a fogyatékosok, a kistelepüléseken élők, sőt a határon túli magyarok foglalkoztatásának megoldásában is - hangsúlyozta.