Bernadett
-2 °C
4 °C

A KvVM szerint a környezetvédelem versenyelőnnyel jár

MTI
2003.03.04. 16:27
A környezetvédelmi előírások teljesítése nem csak kiadást, hanem versenyelőnyt eredményező fejlesztést is jelent a cégek számára - hangsúlyozta Kóródi Mária, környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Business Leaders Fórum és a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesület keddi közös rendezvényén Budapesten.

Rakics Róbert, a tárca helyettes államtitkára a környezetvédelem közvetlen előnyeként említette a cégek számára az úgynevezett integrált szennyezésmegelőzésről (IPPC) szóló rendeletet. Az EU-konform szabályozás lényege, hogy a jelentősebb környezetterhelést okozó vállalatoknak legkésőbb 2007. október 30-ig a számukra elérhető, legkörnyezetkímélőbb technikát kell megvalósítaniuk. Rakics Róbert elmondta: a fejlesztések ugyan költségekkel járnak, de rákényszerítik a cégeket a korszerűtlen technológia lecserélésére, ezzel megspórolnak anyagot, energiát.

A környezetvédelmi tárca korábbi közlése szerint a szabályozás alapján a környezetbarát fejlesztéseket 1000-1200 magyarországi üzemnek kell teljesítenie, ami összesen mintegy 450 milliárd forintjukba kerül majd.