Mátyás
-6 °C
1 °C

Légszennyezést zabál az útburkolat

MTI
2003.03.05. 09:49
Légszennyezést zabáló útburkolatot fejlesztett ki egy olasz cég, amely elnyeli az ártalmas gázokat és ártalmatlanokká alakítja át. A cement alapú termék a szakértők szerint igazi áttörést jelenthet a városi légszennyezés elleni harcban.

Az ecorivestimento névre keresztelt anyag az autók kipufogójából, a gyárakból és a fűtésből származó káros gázokat egyaránt elnyeli. A milánói gyártó szerint az anyag hasonló elven alapul, mint a fák környezettisztító hatása, amelyek a légtérben lévő széndioxidot alakítják át oxigénné.

A titánium-dioxid alapú cementet már "élesben" is tesztelték: a Milánó melletti Segrate város legforgalmasabb utcáját vonták be vele szeptemberben. Azóta a környék nitrogéndioxid szintje 15 százalékkal csökkent. A cég vezérigazgatója azt állítja, hogy a jó idő beköszöntével - főként nyáron - a káros anyagok szintje tovább fog csökkenni, mivel az ultraibolya sugarak hatására az anyag színe is felfrissül, vagyis az ecorivestimentóval bevont utak színe soha nem fakul ki.

A cég reményei szerint hamarosan parkolókban, épületek külső felületein és zárt helyiségekben is használni fogják az anyagot, ez utóbbi esetben a cigarettafüst semlegesítésére.

A vezérigazgató elmondása szerint a termék piacra dobása előtt még hátra van pár vizsgálat, de reményeik szerint az engedélyezés után hatalmas lesz a kereslet.