Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-4 °C
3 °C

Oroszország várhatóan ratifikálja a kiotói jegyzőkönyvet

MTI
2003.03.07. 15:14
Oroszország kész teljesíteni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának korlátozására vállalt kötelezettségeit - közölte pénteken Brüsszelben az Európai Bizottság egyik illetékese. Margot Wallström környezetvédelmi biztos szóvivője annak a látogatásnak az eredeményeiről számolt be, amelyet az EU trojkája a héten tett Moszkvában, hogy rávegye Oroszországot az éghajlatváltozást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről szóló kiotói jegyzőkönyv mielőbbi ratifikálására.

A szóvivő szerint bátorítónak találták, hogy Igor Juszufov energiaügyi miniszter megerősítette: Oroszország tiszteletben kívánja tartani a kiotói jegyzőkönyv ratifikálására vállalt kötelezettségét. Aggasztónak minősítették azonban, hogy még semmilyen menetrend nincs a jegyzőkönyv oroszországi ratifikálására, és hogy "a kormány egyelőre nem tud végleges álláspontot elfoglalni ebben a kérdésben" - mondta a szóvivő.

Noha a kiotói jegyzőkönyvet már 104 ország ratifikálta, előírásai csak akkor léphetnek hatályba, ha legalább 55 olyan ország is megerősíti, amelyek együttesen a fejlett országok 1990. évi kibocsátásának minimum 55 százalékát adják. Oroszország megerősítésével azonnal életbe léphetne a jegyzőkönyv.