Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A Nokia dolgozik az ékezetes üzenetek problémáján

Index
2003.03.13. 15:11
A Nokia azért választotta telefonjain az Unicode karakterkészlet automatikus aktiválását, mert sok nyelv speciális karakterigényét kívánta támogatni, ugyanis fontosnak tartják a helyi nyelvek támogatását. Mint már korábban írtuk, az Unicode karakterkészlettel írt, magyar ékezetes betűket használó SMS-ek mindössze 70 karakter hosszúak lehetnek, mivel az Unicode karakterek több helyet foglalnak el. A Nokia telefonokkal akár három, összefűzött SMS-t is küldhetnek a felhasználók, így előfordulhat, hogy egyetlen, magyarul írott SMS három üzenet áráért továbbítódik.

A Nokia szerint a karaktertámogatással kapcsolatos probléma két készüléktípus, a 3310 illetve a 3410 esetén merül fel, és kizárólag azoknál a modelleknél, ahol a szoftverfrissítés előtt választható volt a karatertámogatási opció. Az új szoftver esetén az unicode automatikusan aktiválódik.

A cég szerint amint tudomást szereztek erről, megtörtént a fogyasztók és szolgáltatók tájékoztatása, a felhasználói kézikönyvben, illetve a szervizekben egy külön tájékoztató lapon. A Nokia szerint a telefonok karakterszámlálója mindig tájékoztatja a fogyasztót arról, mekkora helyet foglal el az üzenet, ezen felül a felhasználói kézikönyvben is szerepel a jellegzetesség teljes magyarázata. A Nokia jelenleg dolgozik egy mindenki számára elfogadható megoldáson, amelyről majd a weboldalukon fogják tájékoztatni a fogyasztókat.