Új foltot találtak a Jupiteren

2003.03.14. 10:13
A csillagászok több mint száz évig úgy gondolták, hogy a Jupiteren a Nagy Vörös Folt a legnagyobb, a NASA Cassini űrszondája azonban felfedezett egy hasonló méretű jelenséget, a Nagy Sötét Foltot.

Ez a sötét felhő a Jupiter északi pólusánál kering és kétszer nagyobb a Földnél. Bob West, a NASA bolygókutató csillagásza elmondta, hogy nagyon nehézen fedezték fel a jelenséget, mert egy évekig tartó kutatás során csak egyetlen képen jelent meg.

Az alaposabb felfedezést a Cassini űrszonda tette lehetővé, amikor 2000-ben éppen a Szaturnusz felé tartott. Útja során ugyanis elhaladt a Jupiter mellett és tökéletesen rálátott a bolygó északi pólusára. A kutatók először semmi szokatlant nem észleltek, csak felhőket láttak, de egyszer csak kifejlődött a Nagy Sötét Folt. A Cassini UV-kamerája hetekig figyelhette a sötét felhőt, amely már-már megközelítette a Nagy Vörös Folt méretét. A mikor a Cassini továbbállt, a Sötét Folt is halványulni kezdett, majd teljesen eltűnt.

West elmondása szerint a két méretes folt teljesen különböző: A Vörös Folt egy mély, nagy nyomású vihar, amely a Jupiter troposzférájában található, jóval a felhők alatt. A Sötét Folt ezzel szemben sekély és a magasan található sztratoszférában található. West úgy véli, hogy a Sötét Folt a Jupiteren is előforduló sarki fény jelenségének egy érdekes mellékhatása. Ha ez igaz, akkor a Sötét Folt egy szénhidrogénben gazdag köd, amely kiválóan látható az UV felvételeken, mert a szénhidrogén cseppek jól elnyelik az UV sugárzást. A Sötét foltot az emberi szem számára láthatatlan, csak UV fényben látható.  • Tippek
  • Hírek