Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Elkészült a világ első agyprotézise

New Scientist
2003.03.14. 11:31
A mesterséges hippocampus egy szilícium chip segítségével pontosan ugyanazokat a funkciókat képes ellátni, mint a sérült agyterület. A korábban kifejlesztett beültetések, például a teljes süketséget gyógyító cochlearis implantátum, csupán az agytevékenységet stimulálták.

Az eredeti hippocampus egy henger alakú, görbült test az agyvelő oldalsó kamrájában. Ez a legjobban rendezett és strukturált, valamint legtöbbet tanulmányozott része az agynak. A kutatók munkáját elősegítette, hogy ennek a területnek viszonylag egyszerűen tesztelhető a működése. A hippocampus az élményeket kódolja, amelyek később az agy más területein tárolódnak. A hippocampus sérülésével például elveszthető az új emlékek tárolásának képessége.

A protézist először patkányok agyszövetein, majd élő állatokon fogják kipróbálni. Ha minden jól megy, akkor a készülék olyan embereken segíthet, akik szélütés, epilepszia vagy Alzheimer-kór következtében agykárosodást szenvedtek.

Az agy működését utánzó eszközök komoly etikai kérdéseket vetnek föl, az agy ugyanis nemcsak a memóriáért felel, hanem a hangulatért, a figyelemért, a tudatért, magyarán olyan dolgokért, amelyek szerves részét képezik személyiségünknek, fejtette ki véleményét Joel Anderson, aki a Washington Egyetemen foglakozik etikával.

Az agyprotézist kifejlesztő kutatók egyébként egyfajta próbának szánják a készüléket. „Ha nem tehetjük meg a hippocampussal, akkor semmivel sem tehetjük meg” – mondta a kutatócsoport vezetője, Theodore Berger, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa.