Megalakult a Magyar GRID Kompetenciaközpont

MTI
2003.03.14. 11:35
A GRID-technológia a számítástechnikai kapacitások közös felhasználását teszi lehetővé az internet segítségével. A központ létrehozásáról szóló megállapodást Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Klinghammer István, az ELTE rektora, Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúrafejlesztési Program igazgatója és Insert Péter, az MTA SZTAKI vezetője írta alá.

A GRID-technológia révén a kis államok korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező kutatóintézetei és tanulói olcsón juthatnak informatikai kapacitásokhoz. A technológia lényege egy olyan komplex, több rétegű szoftverrendszer, amely az interneten elérhető erőforrások - számítógépek, szuperszámítógépek, nagy kapacitású tárolórendszerek - igény szerinti elérését és használatát biztosítja a felhasználóknak. Ehhez többek között felhasználói felületeket, portálokat, szakmaspecifikus problémamegoldó környezeteket is biztosít.

Insert Péter elmondta: a konzorcium nyitott, egyetemek, cégek csatlakozhatnak hozzá. Detrekői Ákos, a Műegyetem rektora a konzorcium kapcsán az új szemléletmódra hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, megalapítása komoly hatékonyságnövekedéssel járhat a jövőben.  • Hírek
  • Személyi kölcsön