Második világháborús olaj fenyegeti a Csendes-óceán korallzátonyait

MTI
2003.03.25. 12:19
Csaknem hatvan évvel a második világháború befejeződése után még mindig fenyegeti az elsüllyesztett hajókból esetleg a vízbe jutó olaj a Csendes-óceán korallzátonyait. "A hajóroncsok ketyegő időzített bombák" - figyelmeztetett Trevor Gilbert, az Australian Maritime Safety Authority kutatója a stuttgarti Bild der Wissenschaft című tudományos folyóirat legújabb számában.

Egyedül az Ausztrália, Pápua-Új-Guinea és a Salamon-szigetek körüli vizek mélyén ezernél is több elsülyesztett teherhajó, tartályhajó, repülőgéphordozó, és lelőtt repülőgépek roncsai hevernek nagy mennyiségű fegyverrel együtt. A Csendes-óceán mélyén fekvő veszélyes roncsokról folyó vitát Gilbert szerint az indította el, hogy 2002 júliusában ciklon sepert végig Yap szigetén. A sziget előtti vizek mélyén fekszik ugyanis a Mississinewa nevű amerikai szupertanker, amelyet 1944-ben a japánok elsüllyesztettek, tartályaiban mintegy 35 000 tonna olajjal.

"Ha egy olyan tartályhajóból, mint amilyen a Mississinewa, egyszer kiszabadul az olaj, annak elképzelhetetlen környezeti katasztrófa lesz a következménye" - állította Gilbert. Ilyen nagy mennyiségű olaj kiszivattyúzása azonban igen sokba, négy-hat millió amerikai dollárba kerülne - írja a dpa.  • Tippek
  • Bankszámla