Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ötször több víz van a Holdon?

Nature
2003.03.26. 14:37
A Holdon valószínűleg ötször több víz található, mint azt korábban gondolták, állítják az Egyesült Államok kutatói. Ez bátorító lehet mindazok számára, akik kísérőbolygónk gyarmatosítását tűzték ki célul.

A Nap fénye által soha nem érintett kráterek mélyén fekvő víz évmilliók óta jéggé fagyva heverhet a Holdon; az a víz valószínűleg soha nem szublimált vagy folyt el máshová ez idő alatt, mondta Ben Bussey, a Hawaii Egyetem munkatársa.

A Hold jegét felhasználó űrkolóniák új életet adhatnak az Egyesült Államok űrprogramjának, hiszen értékes ásványokat bányászhatnának a kísérőbolygón, fejtette ki véleményét a kutatócsoporthoz tartozó Paul Spudis a Nature hasábjain. A jégből vizet nyerhetnének az űrhajósok, napelemek segítségével pedig hidrogént és oxigént állíthatnának elő.

A korábbi feltételezések szerint néhány százmillió tonna jég található a Holdon, Bussey csoportja szerint azonban ez a mennyiség az egymilliárd tonnát is megközelíti. A Hold felszínén az átlaghőmérséklet –23 Celsius fok, de közvetlen napfényben sokkal melegebb is lehet. Az örökké árnyékos területeken a hőmérséklet soha nem haladja meg a -230 Celsius fokot.