Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A BSA és az IDC a legális szoftverhasználat pozitív hatásairól

2003.04.02. 15:20
Az IDC kutatócég szerint az illegális szoftverek használati arányának tíz százalékos csökkenése (a jelenlegi 48%-ról az Európai Uniós átlagot jelentő 38%-ra változna 2006-ig) 630 milliárd dolláros növekedést jelentene a magyar gazdaságnak és 83 milliárdos adóbevételhez juttatná az államháztartást. A tanulmány a BSA (Business Software Alliance) megbízásából készült.

Magyarországon 1996 óta 21 százalékkal csökkent az illegális szoftverek aránya, melynek hatására Kelet Európa legjelentősebb informatikai ágazata évente 1,6 milliárd dollár árbevételű iparággá nőtte ki magát. Ez elsősorban a szoftver és informatikai szolgáltatások területén tevékenykedő, újszerű megoldásokat létrehozó vállalatoknak köszönhető, akik ezzel új munkahelyeket és gazdasági lehetőségeket is teremtenek. Az iparág vállalatai a magyar gazdaság fejlődéséhez is hozzájárulnak, a BSA és az IDC közleménye szerint az informatikai szektor sikerességét azonban az illegális szoftverek aránya jelentős mértékben befolyásolja.

A tanulmány szerint 1995 és 2001 között a belföldi szoftverek és informatikai szolgáltatások eladása éves átlagban 27 százalékkal nőtt, ez átlagban 729 milliárd forint árbevételt jelentett a magyar nemzetgazdaság számára, s ezzel egy időben további 11,000 informatikai állás jött létre. Az előrejelzések szerint továbbra is a szoftveripar fogja betölteni a vezető szerepet a magyar informatikai ágazatban, és az illegális szoftverek arányának csökkenése tovább fokozza a növekedést.