Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Átadták Magyarország első minősített tanúsítványát

MTI
2003.04.02. 15:44
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kapta meg Magyarország első minősített tanúsítványát, amely elektronikus aláírások hitelesítésére szolgál. Az ünnepélyes átadáson a NetLock elsőként digitalizált egy papíralapú számlát, amelyet elektronikus aláírással és időbélyegzővel történő ellátást követően hivatalosan megsemmisítettek Az országban jelenleg egyedül a NetLock Kft. jogosult ilyen tevékenységre.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény háromféle aláírást különböztet meg: az egyszerű elektronikus aláírás megfelel egy számítógépen küldött bármilyen adatnak, például egy e-mailnak. A fokozott minősítésű elektronikus aláírás már olyan tanúsítvány, amelynél ellenőrzik és hitelesítik a dokumentumot, illetve annak küldőjét: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor egy vállalat cégszerűen aláír egy papírt, vagy egy magánszemély látja el kézírásával. A minősített elektronikus aláírás már teljes bizonyító erejű és joghatású: ez az aláírás megfelel annak, mint amikor például egy természetes személy két tanú jelenlétében lát el kézjegyével egy szerződést.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény 2001. szeptember elsején lépett hatályban. A minősített hitelesítést szolgáltatónak rendkívül szigorú informatikai biztonsági minőségbiztosítási és szabályozási előírásoknak kell megfelelniük. A NetLock Kft. március második felében kapta meg a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Területi Hivatalától a minősített hitelesítő szolgáltatói jogosítványt.