Géza
-11 °C
-4 °C

Védett WiFi hozzáférés a Windows XP rendszeren

2003.04.02. 16:00
A Microsoft kiadott egy frissítést a Windows XP operációs rendszerhez, amely védett WiFi hozzáférést (WiFi Protected Access, WPA) tesz lehetővé. Ez a WiFi Alliance új, szabványos biztonsági megoldása vezeték nélküli hálózatokhoz. A WPA a WEP (Wired Equivalent Privacy) szabványt váltja fel, robusztusabb adattitkosítási és hálózati hitelesítési módszerek biztosításával. Ennek eredményeképpen a korábbinál magasabb szintű védettséget érhetnek el, akik a Windows XP vezeték nélküli szolgáltatásait használják.

A védett WiFi hozzáférés két fronton veszi fel a küzdelmet a veszélyekkel: az adattitkosítás és a felhasználó-hitelesítés terén. A védett WiFi hozzáférés azáltal javítja az adatok titkosítását, hogy megoldást nyújt a vezetékes hálózatot korábbi kriptográfiai gyengeségeire, és új metódussal, automatikusan generálja és továbbítja a titkosítási kulcsokat. Mostantól az adatok a legutolsó bitig egyedi titkosítási kulccsal lesznek titkosítva, aminek köszönhetően nagymértékben javul a biztonság.

A megoldás az adatok integritását is ellenőrzi, vagyis a támadók nem tudják módosítani a kommunikáció során továbbított adatcsomagokat. A Védett WiFi hozzáférés a vállalati szintű felhasználó-hitelesítés terén is előrelépést ér el: a hálózat minden felhasználóját hitelesíti, de az idegen hálózatokról csatlakozókat távol tartja.