Géza
-12 °C
-4 °C

Mikrohullámmal az AIDS ellen

MTI
2003.04.04. 09:29
Klinikai kísérletek kezdődnek egy dél-afrikai egyetemen annak kiderítésére, hogy alkalmazható-e a mikrohullámú elektromágneses sugárzás az AIDS-betegség gyógyításában. A kísérleteket figyelemmel kíséri egy nemzetközi bizottság, amelybe magyar orvostudományi egyetem is delegál tagot.

Barry Kistnasamy professzor, a durbani Nelson Mandela Orvostudományi Egyetem vezetője elmondta: az egyetem a következő hetekben körülbelül 360 HIV-vírussal fertőzött pácienst kér fel a közreműködésre. Segítségükkel az év végéig elvégeznék a kísérleteket.

A kísérletben alkalmazott kezelésben ezúttal nem gyógyszert vagy oltóanyagot használnak, hanem mikrohullámú elektromágneses sugarakkal bombázzák az AIDS-betegséget okozó HIV-vírust. A kérdés az, hogy ezzel meg lehet-e akadályozni a vírus szaporodását.

A Dél-afrikai Köztársaságban több a HIV-fertőzöttek száma, mint a világ bármely más országában. A világ 42 millió fertőzöttjének több mint 10 százaléka dél-afrikai. Az országon belül ráadásul abban a tartományban a legnagyobb az arányuk - a lakosságnak több mint egyharmada -, amelyben a szóban forgó kórház található: KwaZulu-Natalban.

Az elektromágneses sugárzással való AIDS-gyógyítás elméletét orosz tudósok alkották meg, és dél-afrikaiak tökéletesítették. A kezelést egy dél-afrikai orvostechnikai cég, a Hivex készítette elő a klinikai tesztekhez, a majdani kísérletek felügyeletében dél-afrika, kanadai, magyar és egyesült államokbeli orvosszakértők vesznek részt.