József, Bánk
-6 °C
0 °C

Két műholdat állított pályára az Ariane-5

MTI
2003.04.10. 09:56
A csütörtöki fellövés volt az európai gyártású hordozórakéta 160. indítása, de két hónappal ezelőtt még az előző sorozatból, az Ariane-4-esből lőtték fel az utolsót egy nemzetközi távközlési műholddal. A 10 tonna teherbírásúra növelt Ariane-5-össel utoljára december 11-én próbálkoztak, de a rakéta akkor - sikeresnek tűnő indítást követően - lezuhant két, összesen 600 millió dollárt érő műholdat hordozva.

A mostani indításra 24 órás halasztás után került sor, miután az indiai tulajdonos még egy utolsó ellenőrzést végzett műholdján. A hordozórakéta közép-európai idő szerint hajnali egy óra körül indult el a francia-guyanai Kourou közeléből, és mintegy 40 perccel később már mindkét "utasa" a tervezett pályájára került.

Az INSAT-3A indiai műholdat geostacionárius (a Földhöz viszonyítva álló helyzetű) pályára állították 36 ezer kilométer távolságban. A 2950 kilogrammos műholdat az indiai űrkutatási ügynökség használja majd: a tervek szerint 15 éven át küld meteorológiai információkat és képeket, illetve lát el távközlési feladatokat.

Az 1760 kilós Galaxy-XII az amerikai PanAmSat cég tulajdonában van. Rendeltetése, hogy biztosítsa a távközlést az Egyesült Államok teljes területén, különös tekintettel Alaszkára és Hawaiira.

A sikeres indítást követően Franciaországban bejelentették, hogy az indiai ügynökség újabb két műhold felbocsátásával bízta meg az Arianespace céget.