József, Bánk
-6 °C
0 °C

Újabb SARS-gyanús esetet kezelnek Csehországban

MTI
2003.04.10. 10:56
A cseh közszolgálati rádió szerint szerda este tüdőgyulladás-gyanús tünetekkel egy 26 éves férfit szállítottak a prágai Bulovka kórházba. "A férfi Szingapúrból érkezett, és légzési nehézségei vannak, ezért azonnal kezelésbe vettük" - mondta a rádiónak Jaroslav Strof, a kórház igazgatója.

Pontosabb információkat csak néhány nap múlva, a megfelelő vizsgálatok elvégzése után tud mondani. Srof kifejezte reményét, hogy hasonlóan az előző gyanús esetekhez, végül most sem fog beigazolódni a fertőzés, remélhetőleg ismét csak egyszerű vírusos megbetegedésről lesz szó.

Ezzel az atípusos tüdőgyulladás-gyanús esetek száma az országban már 14-re emelkedett, eddig azonban még egyetlen esetben sem igazolódott be a betegség. Nyolc személyt Prágában, míg hatot a dél-morvaországi Brünnben kezeltek. A fertőzésgyanús személyek mind Ázsiából tértek vissza, s mindnyájan magas lázra, hányásra, köhögésre panaszkodtak.

Csehországban a nemzetközi repülőtereken már korábban szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be, s ellenőrzik azokat, akik a vírus által érintett dél-ázsiai régióból érkeznek. Azokat a személyeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, a repülőtéri orvoshoz küldik, aki eldönti, hogy szükségesnek tartja-e a kórházi kivizsgálást.