Emőke
-4 °C
9 °C

Közös katalógusba kerültek a legnagyobb könyvtárak könyvei

2003.04.11. 14:17
A Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) projektet a 15 legnagyobb magyar könyvtár hozta létre 1996-ban. A MOKKA projekt „lelke” az NIIF egyik központi szerverén üzemeltetett központi katalógus, amely az Országos Széchényi Könyvtár, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár helyi adatbázisai mellett három szakkönyvtár és a tíz legjelentősebb felsőoktatási könyvtár katalógusainak rekordjaiból építkezik.

A központi adatbázis összesen több mint 2,5 millió bibliográfiai rekordból épült fel. Természetesen a tagkönyvtárak állományában sok az azonos könyv, így a leírásukat tartalmazó rekordok duplum-ellenőrzésen mennek keresztül. A központi adatbázis jelenleg – a duplum-ellenőrzés után – több mint 1,7 millió bibliográfiai rekordot tartalmaz.

A rendszert a 15 tagkönyvtárat tömörítő MOKKA Egyesület megbízásából az OSZK üzemelteti. A projektet - a fő támogató Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma mellett – az OM/NIIF és az IHM is támogatja. A projekt honlapja (ahol az adatbázis is elérhető) a következő címen található: http://www.mokka.hu.