Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Informatikai lobbistát küld Brüsszelbe az IVSZ

MTI
2003.04.14. 11:23
Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tervezi, hogy Brüsszelbe saját informatikai lobbistát küld azért, hogy információkat és támogatókat szerezzen a magyar informatikai cégek számára. A cégek felkészüléséhez a szövetség is segítséget kíván nyújtani azzal, hogy a tervek szerint a kormányzathoz tartozó Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalával közösen létrehoznak egy olyan intézményrendszert, amely felhívja a vállalatok figyelmét a pályázati lehetőségekre és segít elkészíteni a pénz elnyeréséhez szükséges dokumentumokat.

Kóka János, az IVSZ nemrégiben három évre megválasztott elnöke elmondta: a következő két-három évben a magyar informatikai cégek mintegy 100 milliárd forint fejlesztési célú forráshoz juthatnak az Európai Unió segítségével. Az összeg jelentős, mivel éves szinten a magyar informatikai piac mintegy 1300 milliárd forint értékű. Az elnök szerint ezt a pénzt azonban csak akkor tudják megszerezni, illetve sikeresen felhasználni a vállalkozások, ha értenek az uniós országok nyelvén, s képessé válnak megfelelő pályázatokat készíteni.

Az elnök közölte: az európai uniós csatlakozás Magyarországon jelentős informatikai beruházásokat tesz szükségessé például az agrárium, az egészség-, a vízügy és az önkormányzatok számára, s ezek értéke eléri az elmúlt nyolc összes ilyen jellegű fejlesztésének értékét. A különböző szervezeteknek ugyanis elektronikus úton kell majd kommunikálniuk az európai uniós intézményekkel, s számítógép és internet nélkül nem tudnak majd eleget tenni például adatszolgáltatási kötelezettségüknek.