Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Megvan a tüdőgyulladás vírusának genetikai kódja

MTI
2003.04.14. 11:27
Kanadai kutatók szerint minden remény megvan arra, hogy a közeli jövőben kifejlesszék az atípusos tüdőgyulladás elleni hatékony oltóanyagot. Mindezt annak a torontói génkutató központnak az egyik munkatársa közölte vasárnap, amelynek kutatóorvosai egy nappal korábban azonosították az Ázsiából elterjedt akut légúti szindróma (SARS) néven ismerté vált betegség genetikai kódját.

Remény szerint a kód megfejtése egyrészt lehetővé teszi a mostanáig mintegy 130 halálos áldozatot követelő rejtélyes tüdőgyulladás megbízható azonosítását, másrészt pedig egy különleges vírusölő hatóanyag kifejlesztését. A szombati felfedezéssel nagy lépés sikerült tenni a betegség leküzdése terén - erősítette meg a hírügynökségek által idézett intézeti kanadai kutató.

A halálos áldozatokon kívül a vírus eddig 3200 személyt fertőzött meg. A rejtélyes betegség tavaly novemberben Dél-Kínában ütötte fel a fejét. A járvány eddig a legtöbb halálos áldozatot Délkelet-Ázsiában követelte. Kanadában tizenhárman haltak meg a betegség következtében.