Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egyből modern lehet a keleti eEurópa

Index
2003.04.14. 12:45
Az Európai Unióhoz közeljövőben csatlakozó országoknak igazodniuk kell az unió "eEurópa Akcióterv" nevű kezdeményezéséhez, amelynek célkitűzése az, hogy Európa 2005-re "a világ legversenyképesebb és legdinamikusabb tudás alapú gazdaságává váljon", emlékeztetett közleményében az Oracle.

A tíz új csatlakozó ország számára az e-kormányzat és e-közigazgatás viszonylag egyszerű úton érhető el, vagy legalábbis nyugati társaikhoz képest egyszerűbben, mert ezeket nem terheli a Nyugat-Európát jellemző bonyolult régebbi informatikai rendszerek "átkos öröksége", amely hátráltatja a fontos állami funkciók, például az igazságszolgáltatás és az egészségügy eredményes továbbfejlesztését.

Nyugat Európában a meglévő architektúra áttekinthetővé tétele és modernizálása sokba kerül, és jelentős szervezeti - sőt, egyes esetekben a szabályozó környezetet érintő jogi - változtatásokat igényelhet. Ennek következtében becslések szerint minden euróból, amit technológiára költenek, 80 centet fordítanak a meglévő rendszerek karbantartására, és csak 20 cent jut az új technológia beszerzésére.

A belépő országokban azonban mind a száz centet olyan innovatív technológiai megoldásokra lehetne költeni, amelyek folyamatos karbantartási költsége meglehetősen alacsony. Az Oracle becslése szerint ezért 2005-2006-ra a belépő országok közigazgatása ugyanolyan közel lesz az eEurópa célkitűzés teljesítéséhez, mint a jelenlegi EU-tagok többsége.