Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Veszélyesek lehetnek a nanorészecskék

pte
2003.04.14. 15:54
Hétfőn teszik közzé az interneten a nanorészecskék egészségügyi kockázatairól szóló új jelentést. Az ETC-Group honlapján kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az emberi sejtnél jóval kisebb részecskék súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Különösen azokat fenyegeti ez a veszély, akik nanorészecskékkel dolgoznak, írta a New York Times.

Vyvyan Howard, a Liverpool egyetem patológus szakértője már 1984 óta foglalkozik a nanorészecskék egészségkárosító hatásával, és már 27 tanulmányt publikált ebben a témában. A kutatónő szerint a veszélyt kevésbé a részecskék anyaga, sokkal inkább méret jelenti.

A tízezernél több molekulát nem tartalmazó részecskéket könnyű belélegezni, lenyelni, vagy a bőrön át felvenni. Nanorészecskéket számos termék tartalmaz manapság, és ez a kör folyamatosan bővül. Megtalálhatóak például naprolókban, teniszlabdákban, számítógépes kijelzőkben. Segítségükkel az anyagok rugalmasabbak, hosszabb élettartamúak lehetnek, és javul a vezetőképességük. A ETC-Group a nanotechnológia ellenzőit tömöríti, és a megfelelő vizsgálatok elvégzéséig kritikusan tekint az új fejlesztésekre.