Emőke
-4 °C
9 °C

Honlap vakok számára

MTI
2003.04.24. 14:11
Vakok és gyengénlátók által is könnyen használható internetes honlapokat és levelezőrendszert alakított ki a Média az Emberért Alapítvány.

A fogyatékkal élők európai éve alkalmából a Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium által is támogatott program csütörtöki budapesti bemutatóján Göncz Kinga, a tárca politikai államtitkára kifejtette: a vakok és gyengénlátók sokat tudnak adni a társadalomnak, ha az esélyegyenlőség jegyében kibontakoztathatják egyéniségüket. Laczkó Gyula, a látáskárosultakat segítő Média az Emberekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az alapítvány hagyományos weboldalakat alakít át oly módon, hogy a képernyőn látható adatokat hangos felolvasó rendszerrel internetező látáskárosultak könnyebben tudják értelmezni.

Mint mondta, az oldalak átalakításokat elhagyják a képeket, mivel azokat a felolvasó rendszer nem tudja értelmezni. Beszámolt arról, hogy eddig a vasúti és a budapesti buszjáratok menetrendjét ismertető két honlap átalakított változatát készítették el, valamint egy hasonló elven működő speciális levelező rendszert is létrehoztak.

Laczkó Gyula az MTI kérdésére elmondta: Magyarországon mintegy 60 ezer vak és gyengénlátó ember él, mintegy 10 százalékuk használja az internetet, általában szöveg alapú operációs rendszer segítségével.