Géza
-11 °C
-4 °C

A csillagok keletkezését kutatja a Galex szonda

MTI
2003.04.29. 09:35
Hétfőn az Egyesült Államokból útnak indították a Galaxy Evolution Explorer (Galex) űrszondát, amely a csillagok kialakulásának a kutatását szolgálja. Az amerikai Országos Űrhajózási Hivatal (NASA) közlése szerint a szonda egy hónapos kísérleti működés után 28 hónapon át fogja fürkészni a csillagok keletkezését, a világegyetem alapszerkezetének, a galaxisoknak a kialakulását.

A szonda teleszkópja egymillió galaxist fog megfigyelni küldetése során. A galaxisok által kibocsátott ibolyántúli sugarak mérésével a tudósok fontos alapinformációkhoz juthatnak. A teleszkóp 10 milliárd fényév távolságból kibocsátott ibolyántúli sugarakat is képes észlelni.

A 276 kilogramm tömegű űrszondát a floridai partoktól 160 kilométerre, az Atlanti-óceán fölött 12 ezer méter magasságban egy L-l011 Stargazer repülőgépről Pagasus-XL indítórakéta segítségével állították Föld körüli pályájára. A Galaxy Evolution Explorer 690 kilométer magasságban 96 percenként fogja megkerülni a Földet. Küldetése 103,7 millió dollárba kerül.