Zoltán
-4 °C
9 °C

Nemzetközi felmérés a lakosság egészségügyi állapotáról

MTI
2003.05.08. 14:14
A lakosság egészségi állapotáról és egészségügyi ellátásáról készít kérdőíves felmérést a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ (OEK) Világ Egészségfelmérés címmel az ENSZ egészségügyi világszervezetének, a WHO-nak a megbízásából Magyarországon. A május 8-án kezdődő felmérést a programhoz csatlakozott több mint 75 országban végzik el, az egységes kérdőív lehetővé teszi az országok közötti összehasonlítást is.

Az országos, 1500 fős reprezentatív mintán alapuló vizsgálattal a lakosság egészségügyi állapotáról, az emberek különböző egészségügyi állapotokkal kapcsolatos vélekedéséről, az egészséggel kapcsolatos kiadásokról, az ellátó rendszerrel szemben támasztott elvárásokról, azok teljesítményéről és hatékonyságáról gyűjtenek adatokat.

A WHO és az OEK tavaly szeptemberben kötött szerződést a felmérés elvégzéséről, a mintavételre idén márciusban került sor. A kérdezők kiképzését követően június közepéig folyik az adatfelvétel, amelynek adataiból várhatóan már őszre elkészül a gyorsjelentés, 2004 elejére pedig a teljes országjelentés.