Edina
2 °C
15 °C

Paks: a magas sugárzást mutató műszer hibás volt

MTI
2003.05.09. 11:51
A Paksi Atomerőmű Rt. pénteken közleményben jelentette, hogy május 7-én a kilenc, folyamatos méréseket végző környezetellenőrző állomás közül a 2-es számú közel egy órán keresztül a megszokott háttérsugárzáshoz képest magasabb értéket jelzett, de a mért érték növekedése nem volt valós. A vizsgálat megállapította, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott, ezért a detektort kicserélték.

A műszer jelzése szerdán 18 óra 40 perc és 19 óra 30 perc között a háttérsugárzás szokásos 70-100 nanosievert/óra értékhez képest 250 nanosievert/óra szintig emelkedett. Az erőmű sugárvédelmi szolgálata soron kívül ellenőrizte a rendszer méréseit, amely alapján kizárták a háttérsugárzás emelkedését.

A közlemény szerint csütörtökön laboratóriumi mérésekkel is ellenőrizték az előző napi radioaktív kibocsátásokat. Kiértékelték a 2-es számú környezetellenőrző állomásról vett mintákat, és helyszíni méréseket is végeztek annak körzetében. Ezek a vizsgálatok is azt igazolták, hogy a kérdéses gammadózis-teljesítményt mérő műszer meghibásodott.

Az eseményről az erőmű tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, az Országos Atomenergia Hivatalt és a Magyar Honvédség illetékes szervezeteit.