Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Nem fog kiderülni a Columbia-katasztrófa pontos oka?

MTI
2003.05.09. 12:18
Ha azonban a feltételezhető okot sikerül megtalálni, ez jelentős mértékben hozzájárulna az amerikai űrsiklóprogram mielőbbi felújításához, mondta Sean O'Keefe a NASA vezetője.

"Természetesen mindenki szeretné megtudni a biztos választ, és a NASA munkatársai örülnének, ha a szerencsétlenség körülményeit vizsgáló pártatlan bizottság megkérdőjelezhetetlen következtetésre jutna. Könnyen meglehet azonban, hogy a szakértők csak valószínű feltételezéseket tudnak majd a NASA illetékesei elé tárni" - tette hozzá O'Keefe.

Egyértelmű következtetés hiányában a szakértői csoport egy munkahipotézist állít fel a Columbia űrsikló darabokra hullásával kapcsolatban. Ez lehetővé teszi a NASA számára egy olyan jövőbeni repülési program kidolgozását, amely számol minden tényleges okkal és lehetséges feltétellel.

A katasztrófája körülményeit vizsgáló bizottság vezetője kedden ismertette azt a feltételezést, hogy az űrsikló bal szárnya elülső részének fedőlemezeit összeillesztő alkatrész, 81 perccel a felszállás után, a külső üzemanyagtartályról leszakadt szigetelőanyag darabtól sérült meg. A szárnyon ekkor keletkezett nyílás okozta az űrsikló felrobbanását a 16 nappal későbbi leszálláskor.

O,Keefe újságírók reméli, hogy az űrsiklóflottát nem kell alapjaiban átalakítani, és a maradék három űrrepülőgép hamarosan ismét megkaphatja a felszállási engedélyt.