Valér
4 °C
8 °C

Új kéklézeres DVD-t mutatott be a Toshiba és a NEC

ZDNet
2003.05.14. 11:21
A Toshiba és a NEC bemutatott egy új DVD-író technológiát, amely jelentősen nagyobb tárolási kapacitást tesz lehetővé, ráadásul a gyártás elindítása nem igényelne különösen nagy befektetést. A japán vállalatok az Optical Data Storage 2003 konferencián fogják bemutatni a kék lézert használó formátum technológiai részleteit. Az Advanced Optical Disc névre keresztelt adattároló az adatok leolvasáshoz rövid hullámhosszú, kék-ibolya színű lézereket használ, és egyetlen lemezen 36 gigabájt adat tárolására képes. A jelenlegi DVD meghajtókban megtalálható vörös lézerek legfeljebb 4,7 gigabájtot rögzítenek egy korongon.

Kilenc másik vállalat – a Hitachi, az LG, a Matsushita, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony és a Thomson egy másik DVD formátumon dolgoznak, amelyet Blu-ray névre kereszteltek. A Sony Japánban már bemutatott egy Blu-ray technológiát használó DVD-írót.

A két kéklézeres technológia miatt valószínűleg meg fog ismétlődni a vörös lézerrel írható DVD-ket övező versenyhelyzet, melynek során a DVD-R és a DVD+R szabványok egyidejű jelenléte összezavarta a vásárlókat és lelassította az eladások ütemét. A Toshiba és a NEC azt állítja, hogy az új technológia kompatíbilis a jelenlegi DVD formátumokkal.