Benedek
-5 °C
5 °C

Német igazságügyi informatikai támogatás

MTI
2003.05.15. 13:02
Az európai uniós csatlakozáshoz nélkülözhetetlen bírósági informatikai háttér megteremtéséhez kap segítséget a magyar igazságszolgáltatás a német igazságügytől oktatás és szoftverek formájában.

Lomnici Zoltán főbíró négynapos németországi látogatásának befejeztével csütörtökön a távirati irodának hangsúlyozta: a magyar bírák csak abban az esetben tudnak maradéktalanul megfelelni az európai uniós követelményeknek, ha a technikai feltételek is rendelkezésre állnak.

"Ezért nagyon fontos az a segítség, amelyet a szászországi igazságügyi államminiszter ajánlott fel a bírósági informatikai szakemberek képzése terén" - tette hozzá.

Lomnici Zoltán elmondása szerint német tárgyalópartnerei hangsúlyozták: kiemelkedő fontossága van annak, hogy a magyar bíróságok minden szempontból fel legyenek készülve az uniós jog alkalmazására.

A német igazságügyi vezetők arra is felhívták Lomnici Zoltán figyelmét, hogy az EU-csatlakozást követően növekszik a bírák jelentősége, ha úgy tetszik hatalma. Ugyanis jövő májustól ha egy magyar bíró úgy véli, hogy egy nemzeti jogszabály a közösségi joggal ellentétes, kötelessége a magyar szabály félretétele.

Lomnici Zoltán elmondta: az EU-csatlakozásáig valamennyi bíró kap számítógépet, és a hálózat összekapcsolása lehetővé teszi majd a közösségi jog és a luxemburgi székhelyű Európai Bíróság ítéleteinek megismerését.

Hozzátette: az informatikai oktatás támogatása és a szoftverek átadása jelentősen javítja a magyar bírósági ügykezelés színvonalát, lehetővé teszi az ügyintézés felgyorsítását.

Lomnici Zoltán szerint ezután nyomon követhető lesz az akta útja, naprakész lesz a bírósági lajstrom, könnyebb lesz a bíró ügyintézői munkája, és ennek köszönhetően több időt fordíthat az ítélkezésre.