Elemér
-1 °C
10 °C

Bemutatták az élő BSE-tesztet

dpa
2003.05.19. 10:32
A kergemarhakór (BSE) élő állatokon használható tesztjét első alkalommal szombaton mutatták be tudományos közönség előtt. Az amerikai Chronix Biomedical és a Göttingen egyetem kutatói által közösen kifejlesztett eljárást az egyetem állatorvosi intézetének vezetője, Bertram Brenig a Michigan egyetem Ann Arbor-i intézetében ismertette.

Több tesztsorozatban vizsgáltak 6 BSE beteg és 46 egészséges szarvasmarhát, illetve egy 57 állatból álló csoportot, amelyben hosszú távon figyelik egy megbetegedett szarvasmarha azonos körülmények között élő társait. Az élő teszt mindhárom csoportban jelentős eredményeket ért el. A hat BSE-beteg állatot sikerült azonosítani, csakúgy mint az egészséges csorda minden tagját. Az inhomogén csoportból az élő teszt két valószínű BSE-esetet szűrt ki.

A kutatók hat éve dolgoznak az élő teszt kifejlesztésén. Az utóbbi időkben már az eljárás gyorsítására és olcsóbbá tételére helyezték a hangsúlyt. A mai napig minden kétséget kizáróan csak a szarvasmarhák levágása után, az agyvelőből lehetséges megállapítani a BSE-fertőzöttséget. Ahol felbukkant a betegség, mostanáig a teljes állományt kényszervágásra ítélték.