Eleonóra
-1 °C
2 °C

Négy év múlva lehet meg a SARS gyógyszere

dpa
2003.05.19. 12:31
A legutóbbi időkben a veszélyes járványos tüdőgyulladás (SARS) gyógyszerének kutatása ígéretes eredményeket hozott. A jelenlegi ismeretekkel néhány hónapon belül sikerülhet kifejleszteni a hatóanyagot a vírus ellen.

Amíg azonban egy hatékony és csekély mellékhatást felmutató szer bevezetését engedélyezik, 2-4 év is eltelhet. A piaci bevezetésig szükséges idő a fenyegetettségtől is függ. A SARS kórokozója egy mostanáig ismeretlen koronavírus.

Egy lübecki kutatócsoportnak sikerült visszafejtenie és lemásolnia a koronavírusok fehérjebontó enzimjének felépítését. Az emberi szervezetben való többszöröződés és terjedés céljára használt enzimből kiderül, hogyan kell kinéznie a vírust blokkoló hatóanyagnak. A támadási pontot úgy választották ki, hogy a szer a vírus mutációja után is hatékony maradhasson.

A SARS elleni gyógyszer kulcsát egy jelenleg nátha ellenes szerként tesztelt molekula, az AG7088 adhatja. Ez az anyag jelenleg is sok feltételt teljesít, hogy hatékonyan ellássa a SARS-enzim blokkolását. Bár az AG7088 engedélyezése lassan befejeződik, a molekula szerkezetén módosításokra van szükség, ami pedig az élettani tulajdonságok újbóli teljes feltérképezését igényli.