Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Gyermeknapi számítógépek óvodáknak

MTI
2003.05.21. 11:55
Szerdán, a gyermeknap alkalmából a Csodák Palotájában 60, gyermekek részére kialakított számítógépet vehetnek át óvodák az IBM Magyarországi Kft. KidSmart programjának az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) Brunszwick Teréz programjának keretében.

A KidSmart program az utóbbi évek legnagyobb jótékonysági kezdeményezése. Ennek keretében az IBM gyermekeknek készített, biztonságos, színes, ütésálló, és a kicsik méreteire szabott házzal és bútorzattal ellátott korszerű számítógépeket adományoz óvodáknak, s a gépekhez magyar nyelvű készségfejlesztő alkalmazásokat biztosít.

Ezen berendezések elosztásában és a célközönséghez történő eljuttatásában nyújt segítséget az IHM. Az esélyegyenlőségbeli különbség, az információs szakadék csökkentése a cél, mely a kedvezőbb és kedvezőtlenebb gazdasági körülmények közt élő kisgyermekek között létezik.

Az IHM a Brunswick Teréz program keretében vállalta a KidSmart program folytatását, illetve közbeszerzési keretek között való kibővítését. A pályázatra elsősorban óvodák jelentkezhetnek. A pályázatban prioritást élveznek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések, valamint az "Élhetőbb faluért" programban részt vevő települések, mivel ezeken a területeken tapasztalható leginkább az informatikai ellátottság hiánya.

Az eszközök IBM NetVista A30p torony kiépítésű PC-k, IBM LCD monitorokkal, és IBM mini egérrel, amelyet a kisgyermekek kezének méretéhez igazítottak.

Ezenkívül minden óvoda kap egy-egy színes, tintasugaras nyomtatót is, hogy a gyermekek kedvenc figuráikat, rajzaikat, a sikeresen megoldott feladatokat kinyomtatva haza is vihessék.