Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Másfél millió HIV-pozitív is lehet Oroszországban

MTI
2003.05.21. 16:24
Akár a másfél milliót is elérheti a HIV-vírussal fertőzöttek száma Oroszországban - közölte szerdán Vagyim Pokrovszkij, a szövetségi AIDS-ellenes központ igazgatója. A szakértő beszámolója értelmében hivatalosan 238 ezer AIDS-fertőzöttet tartanak nyilván az országban, de valós számuk fél- vagy akár másfél millió is lehet.

Pokrovszkij felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy a HIV pozitívok többsége nem is tud betegségéről, és számos embert megfertőzhetnek az AIDS-betegség átlagosan 8 éves lappangási ideje alatt. A halálos kór megjelenése óta több mint 3 ezren haltak meg AIDS-ben Oroszországban, de a szakértő szerint az igazi tetőzés most várható, mivel az 1995-től számolt robbanásszerű növekedés óta megfertőzötteken még nem jelentkeztek a kór tünetei.

Az orosz központ becslései szerint 2007-ig az 5 milliót is elérheti a HIV-fertőzöttek száma a 145 milliós országban, ami e tekintetben a világ egyik legnagyobb növekedési rátája. Oroszországi sajátosság, hogy az AIDS-esek 80 százaléka intravénás kábítószer-fogyasztó, túlnyomó többségük 15-30 éves fiatal. Pokrovszkij elmondása szerint a megelőzést gátolják a szűkös anyagi források is, a központ évente csupán 5 millió dolláros állami támogatásban részesül, míg az Egyesült Államokban - ahol sikerült jelentősen visszaszorítani a betegséget - évente 5 milliárd dollárt költenek AIDS-ellenes küzdelemre.